Целулитът – естетичен и здрaвословен проблем на съвременната жена

Целулитът е дифузно възпаление на подкожната съединителна тъкан. При него имаме неравномерно натрупване на мастна тъкан, вода и отпадни продукти от обмяната на веществата в подкожния клетъчен слой. Там циркулацията на течностите – кръв и лимфа е затруднена или почти липсва. С натрупването си, целулитът притиска кръвоносните и лимфните съдове и всичко това води до така наречената ”портокалова кожа”. Най-често областите, които са засегнати от целулит са корем, паласки, бедра, седалище и ръце.

Факторите за възникването му са много и комплексни. Това са:

1. наследствена предразположеност
2. нездравословен хранителен режим
3. липса на двигателна активност
4. недостатъчен прием на вода
5. хормонален дисбаланс
6. оксидативен стрес
7. алкохол
8. тютюнопушене
9. наднормено тегло
10. възраст
11. резки промени в теглото
12. носене на прекалено тесни дрехи

 Има различни видове целулит. Той може да бъде:

1. адипозен (мастен) целулит – най-често срещан, не се свързва с проблеми с кръвообращението, а по-скоро с трупането на килограми, консумирането на прекалено много мазнини и липсата на физическа активност. Когато се консумират повече мазни храни и калории, отколкото може да изразходи организмът, хиподермалният слой нараства, променяйки вида на нашата кожа.

2. едемен (воден) целулит – често се свързва с проблеми с кръвообращението (венозна и лимфна недостатъчност), които пречат на правилната циркулация на вода в тялото и причиняват складирането ѝ между клетките. Появява се в следствие на значително задържане на вода и липсата на физически упражнения.

3. фиброзен (релефен) целулит – това е най-опасният вид целулит, тъй като е най-стар. Често е резултат от прекомерната консумация на преработени захари, които се съдържат в торти, безалкохолни, полуфабрикати и пр.

Има и различни скали, по които се определя в каква фаза от развитието на целулит се намирате. Някои използват 7 или 6 степенна, други 4 или 3 степенна. Но в крайна сметка след като се определи вида, степента на целулита и състоянието на кожа, ако използвате правилната апаратна процедура и се стремите към здравословно и балансирано хранене съчетано с физическа активност и прием на повече течности, е напълно възможно целулитът да остане в миналото. Ако сте в последната, най-тежка степен, при която имаме сраствания и съединително-тъканни промени е възможно да подобрим до някаква степен състоянието му, но не и да го премахнем напълно.

В най-тежките си форми целулитът може да доведе до нарушения в движението на веществата, което на по-късен етап да причини венозно-лимфна недостатъчност. Поради тази причина ранната и навременна диагностика на целулита и предприемането на своевременни мерки са от изключително голямо значение.

Целулитът е придружен от всички неудобства: отпусната и неравна кожа, с нездрав цвят и вид, деформация на фигурата и ниско самочувствие.

Има много и различни мнения относно това дали целулитът е козметичен дефект или здравословен проблем. Според някои специалисти той е вторичен полов белег присъщ на жените и е свързан с производството на хормона естроген. Според други е заболяване, при което има нарушение в обмяната на веществата съсредоточено в подкожната мастна тъкан.

По-скоро целулитът е естетичен проблем, но с индикации за реални метаболитни и кожни проблеми и не бива да бъде пренебрегван.

Разпространението му е изключително голямо – среща се при 90% от жените. Започва след пубертета, когато се намесват женските полови хормони. Учените допълват, че с напредването на възрастта се увеличава и рискът от заболяване. Най-добре е лечението на целулита да се прави комплексно – само чрез диети не се постига почти нищо – човекът отслабва, но целулитът си остава. Добре е да се съчетаят правилно хранене, физическа активност, редукция на теглото и разбира се – правилната апаратна процедура, която локално да му въздейства. Трябва много упорито и дълго да се работи комплексно за отстраняване на целулита.

Специалистите по света, които се занимават с този проблем, казват, че оптималният срок, за който повечето жени може да постигнат добър и траен резултат, е от 6 месеца до 1 година. Трябва процедурите да са продължителни и да се работи упорито. Нека не забравяме, че всичко е строго индивидуално и зависи от степента на развитие на целулита, здравословното състояние и начинът на живот.

В повечето случаи апаратните методи помагат по-добре от масажите и гимнастиката, особено за 3-4 стадий. Те заемат едно от първите места в програмите за моделиране на тялото. Прекрасно се съчетават с другите методи на лечение и засилват положителния им ефект.

Има много и различни начини за третиране на целулита, чрез масажи, кавитация, криолиполиза, LPG и други. Тук въпросът е дали са достатъчно ефективни и безопасни за здравето ни. Никога не рискувайте с непроверени методи и апарати. Винаги се интересувайте какъв е произхода, каква технология се използва. Има ли сертификат за ефективност и безопасност. Ние работим за подобряване на външният си вид, но не и за сметка на здравето ни.

В момента в световен мащаб доказано най-ефективната и най-безопастната технология за борба с целулита, стягане и лифтиране на кожата, свиване на обиколките и трайно отслабване, която работи посредством загряване, т.е на термична база, е мултиполярната радиочестота в синергизъм с пулсиращи електромагнитни полета. Това е изключително иновативна и патентована технология на Venus concept, един от световните лидери в производството на медицински апарати за естетичната медицина.

Мултиполярната радиочестота доставя бърза, безболезнена и плътна топлина в дълбочина. Енергията е концентрирана в зоната, която се третира и няма разсейване в други части на тялото, което помага да я използваме при хора с хормонални проблеми. Това, което прави уникална тази мултиполярна радиочестота спрямо останалите процедури против целулит на пазара е свойството ѝ да прониква в цялата повърхност, която се обработва, а не в отделни части от нея.

Не подценявайте целулита. Той е заболяване и като такова трябва да бъде лекувано.

Venus freeze plus е вашето лечение.